18. Aile Ziyareti - Kumabe Taiyou ve Akiko

Aile Ziyareti - Kumabe Ailesi 


Soğuk bir Ocak gecesi Kumabe ailesine misafir olduk. Taiyou Kumabe Beyefendi ve zevcesi Akiko Kumabe Hanımefendi, sağolsunlar, bizi evimizde hissettirdiler. İlkokul öğretmeni olan Akiko Hanım (63) ile polis emeklisi eşi Taiyou Beyefendi (68) klasik bir Japon orta sınıfı aile oluşturuyorlar. İki erkek çocuklarından biri Nagoya şehrinde bir özel şirkette çalışıyor. Diğeri ise Japonya'da ünlü bir müzik grubunda şarkı söylüyor. Biz şahsen grubun şarkılarını beğendik. Aşağıdaki linklere bir göz gezdirebilirsiniz:

http://www.youtube.com/watch?v=xc8BV7THpUw
http://www.youtube.com/watch?v=CjlGGyMLVYg&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=1fMtCoAz1Y4&feature=BF&playnext=1&list=QL&index=2      


Japon orta sınıfı ailesi, Türk orta sınıfı ailesinden ziyade Amerikan filmlerinde görmeye alıştığımız türde, biri büyük biri küçük iki arabası, garajı, bahçesi ve iki katlı müstakil bir evi olan, banliyöde yaşayan aile oluyor. Her ne kadar Japon ekonomisi (göreceli olarak) zayıflasa ve halk şikayetçi olsa da Japon ekonomisinin hala dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olduğunu unutmamak lazım. 


Nitekim Kumabe ailesinin de geniş denebilecek iki katlı bir evinde birçok Japon evinde olduğu gibi bir Japon odası (和室) bulunuyor. Bu odaların özelliği, yerlerin tatami kaplı, kapı ve pencerelerin sürgülü (戸), Budist evlerinde yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi bir butsudan (仏壇), yanında da genelde ev sahibinin kendi kaligrafisinin veya bir tapınaktan hediyesi mukabili alınmış bir kaligrafinin bulunduğu bir bölmenin olması. Daha kalabalık ailelerde bu oda, televizyon ve masaj koltuğu da gördüğümüz oldu ancak genellikle inananlar için dua edilen ve aile ile dostlar ile çay seremonisi sadou (茶道) yapılan ve muhabbet edilen yerdir.  


Yeri gelmişken bu Japon sanatı hakkında da biraz bilgi verelim. Shodoo (書道) birebir çevirisiyle, geleneksel anlamda bizdeki hat sanatına son derece benzeyen bir sanat. Elbette Çin karakterleri ile birlikte binlerce yıllık süreçte Çin'den ithal edilen bu sanat, bugün son derece popüler. Bunun bir nedeni de okullarda ders olarak gösteriliyor olması. Hat sanatı gibi kaligrafide de sabır, içe dönük düşünce ve murakabe (introspection, méditation) ön plana çıkarılıyor. Bir harfin kaligrafi değerini kazanabilmesi için belki de binlerce kez yazılması gerekiyor vs vs.


Kumabeler bizi akşam yemeğine davet etmeden önce ne yemeği tercih edeceğimizi sordular. Suşi veya nabeyi tercih edeceğimizi söyledik. Suşiyi kısaca çiğ balık diye anlatabiliriz ama bu suşiyi küçümsemek olur. Bir kere suşinin belki bin bir çeşidi olduğunu söyleyelim. Biz suşiyi genellikle genellikle batı stili sarmalı dolmalı yiyoruz (ona da nigirisuşi deniyor). Ancak