17. 和歌山 - Wakayama

和歌山 - WAKAYAMA

Japonya'da Yılbaşı tatili Aralık ayının 30'unda başlayıp Ocak ayının 4'üne kadar sürüyor. Bu dönemde, neredeyse her yerde, yalnızca kamu kurumlarında değil özel kurum ve kuruluşlarda da hayat duruyor. Müzeler ve ören yerleri çalışmıyor. Her yer tatil olduğundan ve bu sıralar havalar da kötü olduğundan sömestr tatilimizin neredeyse tamamını evde geçirdik. Yalnızca havaların güzel olduğu bir gün Wakayama'yı ziyaret ettik.

Wakayama şehrinin ve kalesinin harita görüntüsü.
Sol üstteki ok tuşlarını kullanarak harita üzerinde hareket edebilir, (+) ve (-) butonları ile görüntüyü yaklaştırıp uzaklaştırabilirsiniz.

Wakayama Eyaletinin Amblemi (Wikipedia'dan aşırmadır)
Ortada 'ya dikkat!

Amblemin ortasında Wa için Çin karakteri 和 yazıyor. Bu karakter aynı zamanda Wakayama'nın adının Kanji yazılışında da ilk heceyi teşkil ediyor (和歌山 - Okunuşu わかやま-wakayama / anlamı : Japon Türküsü Dağı). Şimdi bunu buraya uzun uzun yazmamızın nedeni yalnızca ukalalık yapmak değil (elbette o da var). Bu karakter (和) Japonlar için çok önemli. Esasen "uyum, düzen, armoni" anlamına geliyor. Ancak bu hece herhangi bir sıfatın başına geldiğinde Japon olan herşeyi ifade etmek için kullanılıyor. Örneğin 和室 (okunuşu : わしつ-waşitsu / anlamı : Japon tarzı oda) 和服 (okunuşu : わふく-wafuku / anlamı : Japon tarzı giysi) 和食 (okunuşu : わしょく-waşoku / anlamı : Japon mutfağı) gibi. Plakalarda da bu karakteri sıkça görebiliyorsunuz.

和歌山城 - Wakayama Kalesi

Wakayama şehri Kansai bölgesine bağlı Wakayama eyaletinin merkezi. Wakayama eyaleti aynı zamanda, 19. yüzyılda II. Abdülhamid'in emriyle İmparator Meiji'ye hediyeler sunmak maksadıyla Japonya'ya gönderilen ve iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasını sağlayan Ertuğrul firkateyninin 18 Eylül 1890 tarihinde açıklarında battığı Kushimoto şehrini de bünyesinde barındıran eyalet. Kushimoto şehri, Wakayama eyaletinin (aynı zamanda Japonya'nın en büyük ve merkezi adası olan Honşu adasının) en güney noktası. Kushimoto'da Ertuğrul firkateyni şehitleri anısına dikilmiş bir anıt ile bir Türk müzesi de bulunuyor. Şubat ayında Kushimoto'ya bir çalışma gezisi düzenleyeceğiz ve elbette onu da buradan siz değerli okurlarımızla paylaşacağız. Kushimoto şehrine bağlı Oshima adasında, firkateynin kaptanı Ali Osman Paşa da dâhil olmak üzere 533 şehidimizin yattığını da belirtelim. Burası hakkında şimdilik bu kadar yeterli.

和歌山城 - Wakayama Kalesi

Wakayama Kalesi, 16. yüzyılda (yeniden) inşa edilmiş. Dikkatli takipçilerimiz Osaka Kalesi'ni hatırlayacaklardır. Osaka Kalesi'nin kurucusu Hideyoshi Toyotomi, kardeşi Hidenaga Toyotomi'ye Wakayama'da bir kale kurması emrini veriyor ve 1585'te Hidenaga, önceden Ota Kalesi'nin bulunduğu burada Wakayama Kalesi'ni yaptırıyor. Hideyoshi Toyotomi Japon tarihinde enteresan bir karakter. Japon birliği onun zamanında kuruluyor. İmdi, Japon İmparator soyu her ne kadar M.Ö. 6. asırdan beri kesintisiz olarak gelse de, adada iktidar yüzyıllar boyunca Shogun'lar, Samurai'lar, Daimyo'lar arasında el değiştiriyor. İmparator'un rolü tarih boyunca sembolik olarak kalıyor. Bu durumu 1870'lerde iktidara gelen İmparator Meiji değiştiriyor. İktidar kesin olarak İmparatorun eline geçirene kadar bu soylular arasında el değiştirip duruyor. Bu soylu ailelerin en meşhuru da Toyotomi ailesi.

Wakayama Kalesi'ni çevreleyen hendek

Rivayet olunur ki, Hideyoshi burayı fethetmek için, şehre tepeden bakan kalenin çevresindeki nehirlerin sularını barajlar oluşturarak tutmuş ve bu suları kalenin etrafını kaplayacak şekilde yönlendirmiş. Adı o zamanlar Ota olan bu kalede, tıpkı Çin'deki meşhur Shaolin Tapınağı gibi savaşçı Budist rahipleri yaşarmış. Kalenin etrafını sular basıp da bir süre sonra yemek, içmek gibi lojistik gereksinimlerden yoksun kalan rahipler bir huruç düzenlemeye yeltenmiş ancak Toyotomi'nin sayıca oldukça fazla olan askerleri karşısında fani cesetlerini bu geçici alemde bırakarak Nirvana'ya ulaşmışlar. Toyotomi bu su bastırma tekniğini Osaka Kalesi'nin ele geçirmek için de kullanmış bu arada. Bu bilgiler Osaka Tarih Müzesi'nden...

Wakayama Kalesi'nin istinat duvarları - Giriş

Tıpkı Osaka Kalesi gibi, Wakayama Kalesi de büyükçe kayaların eğik biçimde üst üste dizilmesiyle oluşturulmuş istinat duvarlarının üzerindeki platforma yerleştirilmiş. Bu duvarlar kaleye saldırılara ve depremlere karşı koruma ve yükseklik sağladığı gibi estetik de katıyor. Wakayama Kalesi'nin girişindeki kayalar ile çıkışındaki kayalar nitelik olarak farklılık arz ediyor. Bu durum ya taşların niteliğinin farklı olmasından, yahut çıkış tarafındaki kayaların daha yeni olmasından (dolayısıyla doğanın ve zamanın yıkıcı etkilerine daha az maruz kalmasından) kaynaklanıyor. Tam olarak bilemiyoruz.

Wakayama Kalesi'nin istinat duvarları - Çıkış

Wakayama, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir silah fabrikası ve askeri kışla barındırdığından ötürü Müttefik güçlerin bombardımanına maruz kalıyor ve bu arada Wakayama Kalesi'nin ana binası da yıkılıyor. 1958 yılında (yani Hidenaga'nın Wakayama Kalesi'ni inşa ettirmesinin 400. yılı) yöre halkı kendi arasında para toplayarak çelik konstrüksiyon bir beton bina inşa ettiriyor. Her ne kadar binanın orijinal yapısına sadık kalındıysa da bunun ne kadar sağlıklı bir restorasyon sayılabileceğini işin uzmanlarına (Lale, Gözde, Müge, Füsun) bırakıyoruz. Bu inşaat öncesinde bir arkeolojik kazı da gerçekleştiriliyor ve birçok bulguya ve nesneye de ulaşılıyor. Bu nesnelerin bir kısmı kale içerisindeki müzede sergileniyor.


Devam edecek...